top of page

Εκδόσεις

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Διεθνές Δίκαιο και Διεθνής πολιτική στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.png

Επιμέλεια:

Στέλιος Περράκης

 

Έκδοση:

Εκδόσεις Ι.ΣΙΔΕΡΗΣ

2021

Γράφουν:

Αβραμόπουλος Δημήτρης, Αλεξόπουλος Β. Αριστοτέλης, Αναστασιάδου Μερσίλεια

Αντωνίου Θεοφανία, Βαρουξάκης Σωτήριος, Γιαλλουρίδης Κ. Χριστόδουλος, Γιόκαρης Άγγελος

Γουργουρίνης Αναστάσιος, Ιωαννίδης Α. Νικόλας, Καραγιάννη Μαρίκα, Καραμπαρμπούνης Χάρης

Κεφαλά Βιβή, Κλάψης Αντώνης, Κουτσουράκη Ελένη, Κρεμλής Γεώργιος, Λιάκουρας Πέτρος

Μπρεδήμας Αντώνης, Παπαναστασόπουλος Νικόλαος, Παπασταυρίδης Δ. Ευθύμιος

Περράκης Στέλιος, Πολίτης Στυλιανός, Ρούκουνας Εμμανουήλ, Σαράντη Βασιλική

Συρίγος Άγγελος, Τελαλιάν Μαρία, Τζήμας Θεμιστοκλής, Τσάλτας Ι. Γρηγόρης

Τσιτσελίκης Κωνσταντίνος, Φατούρος Δημήτρης, Χριστοδουλίδης Νίκος, Χρυσοχού Γεώργιος

Περιεχόμενο  Έκδοσης​:

Η ενδελεχής προσέγγιση, ενασχόληση και δημόσια συζήτηση θεμάτων Δικαίου Θαλάσσης αποτέλεσαν διαχρονικά από τις κυριότερες ασφαλώς προτεραιότητες της ΕΕΔΔΔΣ, στα οποία εντρύφησαν πολλά μέλη της. Σε αυτά προστέθηκε στην πορεία και η εξέταση ειδικών θεμάτων Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ρόδος, αρχικά, και το Καστελόριζο μετά το 2014, ως δίπολο βήμα συνάντησης και συζήτησης, σηματοδοτούν το ενδιαφέρον της επιστημονικής διεθνολογικής κοινότητας για την προσέγγιση ζητημάτων Δικαίου Θαλάσσης, αλλά και άλλων θεμάτων εφαρμογής Διεθνούς Δικαίου στον ευρύτερο αιγαιακό χώρο, ιδίως υπό το φως των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των διαφορών που προέκυψαν σταδιακά μετά το 1974.

ΑΝΙΧΝΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Εφαρμογές Διεθνούς Δικαίου & Διεθνούς Πολιτικής 20 χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Δικαίου Θαλάσσης
Ανιχνέυοντας το γαλάζιο του Αιγαίου και της Μεσογείου.png

Επιμέλεια:

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ Ι. ΤΣΑΛΤΑΣ

 

Έκδοση:

Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ

2018

 

Χαιρετισμοί:

Ευάγγελος Βενιζέλος

Δημήτρης Φατούρος

 

Γράφουν:

Ακριβούλης Δημήτριος Ε., Αντωνίου Θεοφανία, Βαρουξάκης Σωτήριος Γ., Γιόκαρης Άγγελος, Γούναρης Εμμανουήλ Γ.,

 Ιωαννίδης Νικόλας Α., Καραγιάννης Συμεών, Καραμπαρμπούνης Χάρης, Κεντρωτής Κυριάκος Δ., Κοππά Μαριλένα  Μαγκλιβέρας Κωνσταντίνος Δ., Μπούρτζης Τηλέμαχος, Μπρεδήμας Αντώνης Παν., Παπασταυρίδης Ευθύμιος Δ.,

 Παστουσέας Παναγιώτης, Πίχου Μαρία Αθ., Πολίτης Στυλιανός, Ροζάκης Χρήστος Λ., Σέργης Παναγιώτης,

Στελακάτος-Λοβέρδος Μιχαήλ, Στρατή Αναστασία, Τζιβάρας Ιωάννης, Τσάλτας Γρηγόρης Ι.

Περιεχόμενο  Έκδοσης:

Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει εισηγήσεις που πραγματεύονται τις πτυχές του Δικαίου της θάλασσας, κάνοντας θα λέγαμε έναν απολογισμό, 20 χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης του Δικαίου της θάλασσας. Ο χώρος του Αιγαίου και της Μεσογείου, ως ένας χώρος κατεξοχήν διενέξεων αποτελεί το κατάλληλο πεδίο ώστε να εξεταστούν στην πράξη η εφαρμογή της Σύμβασης αλλά και ενδεχόμενα κενά που τυχόν προκύπτουν από την πραγματικότητα.

ΤΙΜΗ
ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΟΖΑΚΗ 
IMG_9369.heic

Επιμέλεια:

Στέλιος Περράκης

 

Έκδοση:

Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ

2018

Συμμετέχουν:

Δίπλα Χαριτίνη, Λιάκουρας Πέτρος, Περράκης Στέλιος

Ρούκουνας Εμμανουήλ, Σισιλιάνος Λίνος – Αλέξανδρος,

Τσάλτας Γρηγόρης, Φατούρος Αργύρης 

Περιεχόμενο  Έκδοσης:

Η ΕΕΔΔΔΣ διοργάνωσε στο αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών μια ειδική εκδήλωση για να τιμήσει τον Χρήστο Ροζάκη, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Α΄ Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ένα εκλεκτό μέλος της ελληνικής ακαδημαϊκής και διεθνολογικής κοινότητας, μια ξεχωριστή προσωπικότητα του διεθνούς δικαίου στην Ελλάδα, που διακρίθηκε με την πολυσχιδή του δράση.

Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει τις εισηγήσεις των ομιλητών της εκδήλωσης που φωτίζουν τη διαδρομή, το έργο αλλά και τη συμβολή του Χρήστου Ροζάκη τόσο στη χώρα, όσο και στη διεθνολογική κοινότητα πανευρωπαϊκά. 

 In Memoriam
Γιάννου Κρανιδιώτη 
IMG_9392.heic

Επιμέλεια:

Στέλιος Περράκης

 

Έκδοση:

Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ

2010

Γράφουν:

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ, ΚΥΠΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΑΡΓΥΡΗΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΓΑΘΟΚΛΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΜΩΝΗ

ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΚΚΩΝΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥΛΙΔΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΙΤΙΔΗΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ

Περιεχόμενο  Έκδοσης:

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2009, η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, 10 χρόνια μετά το θάνατο του, διοργάνωσε μια εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννο Κρανιδιώτη. Φίλοι, συνεργάτες και απλοί πολίτες, μαζί με τα μέλη της Εταιρείας, συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών, στο αμφιθέατρο που φέρει το όνομα του, για να θυμηθούν τον Γιάννο. Εκείνον που τίμησε τον δημόσιο βίο της χώρας και την εξωτερική (ευρωπαϊκή) πολιτική της. Εκείνον που προώθησε όσο κανείς άλλος την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. 

Στον παρόντα τόμο συγκεντρώνονται οι προσωπικές καταθέσεις, σκέψεις και συναισθήματα με τη σειρά που ακούστηκαν στην επετειακή αυτή εκδήλωση. Τις υπογράφουν όσοι γνώρισαν καλά τον Γιάννο από το Υπουργείο Εξωτερικών, τον χώρο της πολιτικής, τον δημοσιογραφικό χώρο, την ακαδημαϊκή κοινότητα και φίλοι του. 

Μια μικρή συμβολή στη μνήμη ενός έξοχου Έλληνα της Ελλάδας και της Κύπρου που δε θα ξεχάσουμε.

Σύγχρονες ματιές στις νομικές και πολιτικές όψεις
Διεθνούς οργάνωσης – Διεθνών οργανισμών
Σύγχρονες ματιές στις νομικές και πολιτικές όψεις διεθνούς οργάνωσης.png

Επιμέλεια:

Στέλιος Περράκης

Έκδοση:

Εκδόσεις ΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑ

2009

Γράφουν:

Ακριβούλης Δ., Αντωνόπουλος Κ., Γεωργόπουλος Θ., Γιουψάνης Α., Γρηγορίου Π., Δούση Ε., Ζάικος Ν., Ζερβάκη Α., Ιωάννου Μ.  Καρακωστάνογλου Β., Κατσιμπάρδης Κ., Καραμπαρμπούνης Χ., Κάτσιος Σ., Κεντρωτής Κ., Κλάδη Μ., Κοτσίρης Αθ., Μαγκλιβέρας Κ., Μαρούδα Μ. - Ν., Μπρεδήμας Α., Παπασωτηρίου Χ., Πλατιάς Χ., Σαλωνίδης Κ., Σαρηγιαννίδης Μ., Σιούσουρας Π., Τσάλτας Γ., Χαζάκης Κ. 
 

Περιεχόμενο Έκδοσης:

Ο παρών τόμος περιέχει τη γραπτή αποτύπωση εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, με την υποστήριξη του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών και την οργανωτική συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης του Παντείου Πανεπιστημίου, τον Δεκέμβριο του 2007, με θέμα ''Διεθνής Οργάνωση - Διεθνείς Οργανισμοί: Νομικές και Πολιτικές Όψεις''. Οι εισηγήσεις και οι συναφείς συζητήσεις συναρθρώθηκαν γύρω από τις εξής θεματικές ενότητες: α)Διεθνής Οργάνωση: θεσμικές και άλλες διαστάσεις και προκλήσεις, β) Διεθνής κοινότητα και δικαιοταξία: δικαιοπολιτικές θεωρήσεις, γ)τα Ηνωμένα Έθνη σε κίνηση, δ)η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο διστακτικός βηματισμός της, ε)Ευρώπη - Βαλκάνια, στ)δικαιώματα του ανθρώπου και διεθνές ποινικό δίκαιο. Κείμενα που συνθέτουν μια τελευταία ματιά σε κρίσιμα σημαντικά θέματα θεωρίας, πρακτικής και εφαρμογών στη λειτουργία των διεθνών οργανισμών, με άλλα λόγια τη διεθνή κοινότητα / διεθνή δικαιοταξία, γενικότερα.

Ματιές στο σύγχρονο τοπίο των Δυτικών Βαλκανιων
IMG_9381.heic

Επιμέλεια:

Στέλιος Περράκης

Έκδοση:

Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ

2009

Γράφουν:

Στέλιος Περράκης, Αντώνης Μπρεδήμας, Νικόλαος Ζάικος

Πέτρος Λιάκουρας, Γρηγόρης Ι. Τσάλτας, Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης 

Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου 

Σπυρίδων Σφέτας, Μαίρη Μπόση, Δημήτριος Ευθ. Ακριβούλης 

Γεώργιος Ε. Χρηστίδης, Ιωάννης Α. Στεφανίδης, Χάρης Καραμπαρμπούνης 

Κυριάκος Δ. Κεντρωτής, Γιώργος Μακρής, Παναγιώτα Θ. Πυρίδη 

Περιεχόμενο Έκδοσης:

Τα «Δυτικά Βαλκάνια», βασικά γεωγραφικός προσδιορισμός περιοχής της βαλκανικής χερσονήσου, ως όρος ήταν, μέχρι πρόσφατα, άγνωστος. Αναδύθηκε στη δεκαετία του 1990 από την ευρωπαϊκή «κουζίνα» των Βρυξελλών, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια του Συμβουλίου της ΕΕ, προκειμένου να ορίσει τη δυτική υποπεριφέρεια της «Νοτιοανατολικής Ευρώπης» - νέας επίσημης εκδοχής των άλλοτε Βαλκανίων- , να υποδείξει την πλέον προβληματική περιοχή στην ευρύτερη «γειτονιά των Βαλκανίων», μετά τη βίαιη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τη δημιουργία νέων κρατών, την προβολή εθνοτικών/μειονοτικών διεκδικήσεων αυτοδιάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της απόσχισης. Έκτοτε, ως σταθερή αναφορά της ΕΕ στην πολιτική γειτνίασης και τη μελλοντική νέα διεύρυνσή της, τα Δυτικά Βαλκάνια, από Κροατία μέχρι Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία αλλά και... «Κόσσοβο», ως αυτοτελής οντότητα με κρατικά χαρακτηριστικά, προσδιορίζονται από τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα αστάθειας ως ανεξάρτητα κράτη. Και ακόμα από τα ανοικτά ζητήματα δημοκρατίας, δικαιωμάτων του ανθρώπου και κράτους δικαίου, με τριβές και εντάσεις, αλλά και ζητούμενο το σεβασμό της ετερότητας μειονοτήτων, σε μια συγκλίνουσα πορεία που θα φέρει τις εν λόγω χώρες εγγύτερα προς την ΕΕ. 

Η παρούσα έκδοση λοιπόν περιλαμβάνει σκέψεις, προβληματισμούς και αναλύσεις για το «τι μέλει γενέσθαι» στα Δυτικά Βαλκάνια, υπό το πρίσμα του πρόσφατου παρελθόντος και των ιδιόμορφων σχέσεων των κρατικών οντοτήτων, αλλά και των προοπτικών και ευκαιριών. που αναπτύσσονται στη διεθνή σκηνή.

60 ΧΡΟΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

60 χρονια Ηνωμένα εθνη.png

Επιμέλεια:

Στέλιος Περράκης

Έκδοση:

Εκδόσεις ΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑ

2006

Γράφουν:

Βεργόπουλος Κώστας, Γιόκαρης Άγγελος, Μαγκλιβέρας Κωνσταντίνος,

Περράκης Στέλιος, Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος, Τσάλτας Γρηγόρης, 

Χουλιάρας Αστέρης

Περιεχόμενο  Έκδοσης:

Η εκδήλωση «60 Χρόνια Ηνωμένα Έθνη: Προκλήσεις και προοπτικές» που συνδιοργάνωσαν την 1η Ιουλίου 2005 η ΕΕΔΔΔΣ, το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και το Περιφερειακό Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών, αποτέλεσε ευκαιρία για μια πληθωρική συζήτηση για τα Ηνωμένα Έθνη, την 60χρονη πολύπλευρη δράση τους, αλλά και τα όποια θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα της. Η παρούσα έκδοση περιέχει την γραπτή απόδοση των εισηγήσεων που στάθηκαν στο παρόν σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και τη λειτουργία του, γύρω από τις θεματικές της ανάπτυξης, της ασφάλειας, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της θεσμικής αναθεώρησης. Πέραν της απόδοσης των προφορικών εισηγήσεων, η έκδοση περιέχει στοιχεία επικαιροποίησης των εισηγήσεων, αλλά και μερικά επίσημα κείμενα τεκμηρίωσης για τα Ηνωμένα Έθνη στον 21ο αιώνα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ & ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

IMG_9386.heic

Επιμέλεια:

Στέλιος Περράκης

Έκδοση:

Εκδόσεις ΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑ

2006

Γράφουν:

Αχιλλέας Σκόρδας, Στέλιος Περράκης, Χαριτίνη Δίπλα 

Κωνσταντίνος Μαγκλιβέρας, Γιώργος Παπαδημητρίου, Γρηγόρης Τσάλτας 

Χρήστος Γκόρτσος, Παναγιώτης Γκλαβίνης, Βίκυ Καραγεώργου 

Παναγιώτης Ήφαιστος, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Χάρης Καραμπαρμπούνης

Πάρις Βαρβαρούσης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Κωνσταντίνος Υφαντής

    Σωτήρης Ρούσσος, Κωνσταντίνος Οικονομίδης

Περιεχόμενο  Έκδοσης:

Η εποχή της παγκοσμιοποίησης που αναδύθηκε σταδιακά, δημιουργώντας νέα δεδομένα και πραγματικότητες, γνώρισε με την είσοδο του 21ου αιώνα μια επιτάχυνση, προσλαμβάνοντας μάλιστα, μετά τον Σεπτέμβριο του 2001 κι άλλες διαστάσεις. Δίπλα από τις πολύμορφες εντάσεις σε Αφρική, Ασία, περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης οι διεθνείς σχέσεις μεταβάλλονται ποιοτικά σε περιφερειακή και οικουμενική κλίμακα, με τη διευρυμένη εμπλοκή νέων δρώντων: διεθνείς οργανισμοί, Μ.Κ.Ο, ιδιώτες, διεθνείς επιχειρήσεις, οργανώσεις μη κρατικού χαρακτήρα. Όλες τις κινήσεις τους διέπει ένα – συχνά δοκιμαζόμενο σε επίπεδο αποτελεσματικότητας και επάρκειας- διεθνές δίκαιο.

Τις διαστάσεις αυτής της προβληματικής εξέτασε διεξοδικά η ΕΕΔΔΔΣ στο συνέδριο, παρουσία συμπάσας της διεθνολογικής κοινότητας, τον Ιανουάριο του 2004, με θέμα «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ & ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ». Ο παρόν τόμος περιλαμβάνει τις περισσότερες εκ των εισηγήσεων / παρεμβάσεων που αναπτύχθηκαν στις 7 θεματικές του συνεδρίου. Σ’ αυτές τις 17 συνολικά συμβολές ο αναγνώστης βρίσκει αναλύσεις και αναφορές στην τρέχουσα θεωρία και πρακτική ορισμένων τομέων του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνώς Σχέσεων.

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας.png

Επιμέλεια:

Στέλιος Περράκης

Έκδοση:

Εκδόσεις ΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑ

2005

Γράφουν:

Γρηγορίου Π., Δούση Ε., Καρακωστάνογλου Β., Κατσούφρος Θ.,

Κλάδη-Ευσταθοπούλου Μ., Περράκης Στ., Σαμιώτης Γ., Τσάλτας Γρ.

 

Περιεχόμενο Έκδοσης:

Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει τη γραπτή απόδοση ορισμένων από τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στη Διημερίδα που διοργάνωσε η ΕΕΔΔΔΣ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 11-12 Νοεμβρίου 2002, με αφορμή τα 20χρονα από την υπογραφή της Σύμβαση Δικαίου Θαλάσσης το 1982 στο Montego Bay της Τζαμάικα. Οι εισηγήσεις επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις και εφαρμογές μετά τη θέση σε ισχύ της πολυσήμαντης αυτής Σύμβασης, που έχει χαρακτηρισθεί εύστοχα ως το «σύνταγμα των θαλασσών».

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ &

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

IMG_9390.heic

Επιμέλεια:

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΡΕΔΗΜΑΣ, ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΡΜΠΟΥΝΗΣ

Έκδοση:

Εκδόσεις ΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑ

2004

Γράφουν:

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (ΠΡΟΛΟΓΟΣ), ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΡΜΠΟΥΝΗΣ,

ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΣΤΑΚΑΣ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΤΑΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ, 

ΜΑΡΙΚΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΓΑΛΑΤΣΙΝΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΓΚΛΙΒΕΡΑΣ,

ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΡΕΔΗΜΑΣ

Περιεχόμενο Έκδοσης:

Η Βουλή των Ελλήνων έχει πρωταγωνιστήσει, τα τελευταία χρόνια, στην ανάπτυξη της κοινοβουλευτικής διπλωματίας σε όλα τα επίπεδα. Είτε πρόκειται για την οργάνωση σειράς Διασκέψεων των Κοινοβουλίων της Μεσογείου, της Βαλκανικής, του Εύξεινου Πόντου. Είτε για την ενδυνάμωση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας στις διεθνείς διασκέψεις καθώς και για τις ανταλλαγές επισκέψεων και την παροχή συνδρομής στα άλλα κοινοβούλια. Είτε, τέλος, για τη θεσμική αναβάθμιση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών, των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών και των υπηρεσιών της Βουλής. 

Από την άποψη αυτή, η συλλογική εργασία της Εταιρείας καλύπτει κατ΄αρχήν ένα ουσιώδες κενό στην ελληνική βιβλιογραφία και παρέχει μια πρώτη, πολύτιμη ζύμη για την περαιτέρω έρευνα στο θέμα. Από την άλλη πλευρά, αναμφισβήτητα συμβάλλει στην ανάδειξη της κοινοβουλευτικής διπλωματίας ως ουσιώδους παραμέτρου των διεθνών σχέσεων και με τον τρόπο αυτό δίνει τροφή σε έναν ευρύτερο προβληματισμό γύρω από το επίκαιρο αυτό ζήτημα.

ΑΙΓΑΙΟ

Εξελίξεις και προοπτικές επίλυσης των ελληνοτουρκικών διενέξεων

Αιγαίο.png

Επιμέλεια:

Στέλιος Περράκης


Έκδοση:

Εκδόσεις ΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑ

2003

 

Γράφουν:

Γιόκαρης Άγγελος, Δίπλα Χαριτίνη, Ζέπος Κώστας, Μπρεδήμας Αντώνης,

Οικονομίδης Κωνσταντίνος, Παζαρτζή Φωτεινή, Περράκης Στέλιος, 

Τσάλτας Γρηγόρης


Περιεχόμενο Έκδοσης:

Ο ανά χείρας τόμος περιλαμβάνει τα πρακτικά της Ημερίδας που διοργάνωσε η ΕΕΔΔΔΣ στις 3 Ιουνίου 2022, στην Αθήνα, με θέμα «Αιγαίο: εξελίξεις και προοπτικές επίλυσης των ελληνοτουρκικών διενέξεων. Έξι εισηγήσεις και δύο παρεμβάσεις αναλύουν τις νομικές πτυχές των ελληνοτουρκικών διενέξεων στο Αιγαίο, όπως προκύπτουν από τις τουρκικές διεκδικήσεις, καταγράφουν το πλαίσιο επίλυσης τους και φωτίζουν τις προοπτικές τους. Πρόκειται για μια σύγχρονη ματιά που αξιοποιεί την εμπειρία μιας εξελικτικής διαδρομής θέσεων και πολιτικής και προσφέρει μια ρεαλιστική νομική προσέγγιση για το νομικό καθεστώς του Αιγαίου από τη σκοπία του διεθνούς δικαίου και την άρση των τριβών γι’ αυτό. 

Μια έκδοση-συμβολή της Εταιρείας στον προβληματισμό για την επίλυση των όποιων διαφορών ως προς το Αιγαίο, ιδίως του ζητήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. 

L' EFFECTIVITÉ DES ORGANISATIONS INTERNATIONALS Mécanisms de suivi et de contrôle

IMG_9409.heic

Επιμέλεια:

H. RUIZ-FABRI, L-A SICILIANOS, J-M SOREL


Έκδοση:

ANT. N. SAKKOULAS - A PEDONE

2000

 

Γράφουν:

H. RUIZ FABRI, L-A SICILIANOS, J-M SOREL


Περιεχόμενο Έκδοσης:

Το παρόν επιστημονικό πόνημα αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και της Γαλλικής Πρωτοβουλίας για το Διεθνές Δίκαιο, στα πλαίσια της διημερίδας που διοργανώθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας στις 7-8 Σεπτεμβρίου 1999, υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. 

Το κυρίαρχο ζήτημα που πραγματεύονταν οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες ήταν η δράση των διεθνών οργανισμών στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Πράγματι, πλειάδα ερευνών έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα. Παρά ταύτα η αποτελεσματικότητα της δράσης τους και η επίδραση που ασκούν αποτελούν επίσης κρίσιμα ερωτήματα στον τομέα των διεθνών σχέσεων. Φυσικά καμία μελέτη, όσο ενδελεχής και να είναι δεν μπορεί να καλύψει επακριβώς το πλήθος, τη λειτουργία αλλά και την αλληλεπίδραση των μηχανισμών που αναπτύσσονται, στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών. Στις σελίδες της έκδοσης γίνεται μια προσπάθεια παρουσίασης των διαδικασιών τους αλλά και του πλαισίου λειτουργίας και δράσης τους.

Ο ΟΗΕ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ 

IMG_9412.heic

Επιμέλεια:

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΑΝΤΩΝΗΣ


Έκδοση:

Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ

1998

 

Γράφουν:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΑΝΤΩΝΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ, THOMAS FRANCK

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΡΕΔΗΜΑΣ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΣΚΟΡΔΑΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΧΕΙΛΑ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΖΑΡΤΖΗ, ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΟΥΦΑ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ-ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΧΑΡΙΤΙΝΗ ΔΙΠΛΑ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΣΑΛΤΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΤΣΟΣ, ΜΙΡΚΑ ΓΟΝΤΙΚΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΦΕΛΙΟΥ


Περιεχόμενο Έκδοσης:

Ο ΟΗΕ και ο ρόλος του στη διεθνή σκηνή που διαμορφώνεται και κυριαρχείται από τις επιπτώσεις του Ψυχρού Πολέμου αποτελεί το βασικό ζήτημα της παρούσας έκδοσης. Αναμφισβήτητα,  καλείται πρωτίστως να διαδραματίσει τον ρόλο που του επιφυλάσσουν η οιονεί παγκοσμιότητά του, η πολυμέρεια της αποστολής του και η ιδεολογική εμβέλεια των στόχων του. Χωρίς να έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες που ενέπνευσε η ίδρυσή του, εξαιτίας κυρίως της άρνησης των βασικών συντελεστών του να συμμορφωθούν προς τις καταστατικές προδιαγραφές της λειτουργίας του.  Παρά ταύτα ο ΟΗΕ πρέπει να επιτελέσει την αποστολή του στο πλαίσιο της "νέας διεθνούς τάξης", κατά την ταυτιζόμενη με τη μεταψυχροπολεμική περίοδο ψευδαισθησιογόνο αυτή έκφραση που ακόμη αναζητά το νόημά της, με αρχές και μηχανισμούς, που, παρόλο ότι έχουν υποστεί την επεξεργασία και τις αντίστοιχες μεταλλάξεις της πρακτικής, διατηρούν την οπτική μιας άλλης εποχής. Η κριτική που ασκείται κινείται στη λογική πως έχει παραμείνει ανεξοικείωτος με τις νέες μορφές της απειλής και τα αρτιπαγή προσωπεία του φόβου, θεσμικά ακατάσκευος για την αντιμετώπιση μιας νέας γενιάς κρίσεων, με όργανα που εκφράζουν τον συσχετισμό δυνάμεων του παρελθόντος ή έχουν χάσει το αντικείμενό τους και με ανεπίλυτο, τέλος, το πρόβλημα των πόρων του.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

1974-1984

IMG_9367.heic

Επιμέλεια:

Θ. ΚΟΥΛΟΥΜΠΗΣ, Δ. ΚΩΝΣΤΑΣ


Έκδοση:

Εκδόσεις ΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑ

1996

 

Γράφουν:

Βαγγέλης Βενιζέλος, Κρατερός Ιωάννου, Θόδωρος Κουλουμπής

Δημήτρης Κώνστας, Περικλής Λύτρας, Αντώνης Μπρεδήμας

Χρήστος Ροζάκης, Κωνσταντίνος Στεφάνου, Αργύρης Φατούρος

Αρετή Φεργάδη, Νίκος Φραγκάκης


Περιεχόμενο Έκδοσης:

Η πρώτη χρονολογικά έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, μετά από την ίδρυση της το 1982, δε θα μπορούσε παρά να πραγματεύεται τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο, μετά τη Μεταπολίτευση. Στην κρίσιμη περίοδο που η χώρα καλείται αλλά και οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια τεκταινόμενα, κρίσιμης σημασίας είναι η συμβολή του κορυφαίου δημοκρατικού θεσμού, του ελληνικού Κοινοβουλίου. Η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί αφενός πυλώνα σταθερότητας, ώστε να μην επιτραπεί η επιστροφή στις σκοτεινές ημέρες, αλλά και εγγυητή του εθνικού οράματος με το βλέμμα στο μέλλον. Τις σκέψεις τους επί του ζητήματος εκθέτουν οι διακεκριμένοι αναλυτές της διεθνούς σκηνής και ακαδημαϊκοί.

bottom of page