top of page

Βραβεία

Η ΕΕΔΔΔΣ βραβεύει νέους επιστήμονες για την έρευνά τους στους τομείς του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Σχέσεων. Συγκεκριμένα, έχει θεσμοθετήσει:

  • Βραβείο «Γ.Τενεκίδης» για τη καλύτερη διδακτορική διατριβή στο πεδίο του διεθνούς δικαίου ή των διεθνών σχέσεων

  • Έπαινος «Κ. Οικονομίδης» για την καλύτερη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία στο πεδίο του διεθνούς δικαίου ή των διεθνών σχέσεων

Ειδικότερα:

Βραβείο «Γεώργιος Τενεκίδης»
Το Βραβείο θεσμοθετήθηκε προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα διεθνολόγου Καθηγητή Γ. Τενεκίδη. Υποψηφιότητα για το Βραβείο μπορούν να υποβάλουν όσοι Έλληνες και Ελληνίδες υποστήριξαν επιτυχώς διδακτορική διατριβή στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Βραβείο απονέμεται ανά διετία.

Μέχρι σήμερα το Βραβείο «Γ. Τενεκίδης» έχει απονεμηθεί:

2022: ΛΕΚΚΑΣ Σωτήρης - Ιωάννης για τη διατριβή του με θέμα “Duality of Responsibility in International Law” (Oxford University)

2011: ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Αντώνιος για τη διατριβή του με θέμα “Responsibility of the United Nations for wrongful security Council Non-Forcible Measures” (Oxford University)

2009: εξ ημισείας στους ΠΡΕΖΑ Ιωάννη για τη διατριβή του με θέμα 

“L’ administration de collectivités territoriales par les Nations Unies” (Πανεπιστήμιο Paris ΙI) & 

ΣΙΝΟΥ Δέσποινα για τη διατριβή της με θέμα “L’Union europeénne, acteur juridique de la protection internationale des droits de l’homme» (Πανεπιστήμιο Paris II)

2005: ΜΑΡΟΥΔΑ Μαρία– Ντανιέλλα, για τη διδακτορική διατριβή της “Η Διεθνής Ευθύνη για    Πaραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου Τελούμενες σε Ένοπλες Συρράξεις. Η Κρατική και Ατομική Ποινική Ευθύνη σε Κίνηση”(Πάντειο Πανεπιστήμιο).

1992: ΣΙΣΙΛΙΑΝΟΣ Λίνος-Αλέξανδρος, για τη διδακτορική διατριβή “Les réactions décentralisées à l’illicite : des contre-mesures à la légitime défense” (Πανεπιστήμιο Robert Schuman)

 

Έπαινος «Κωνσταντίνος Οικονομίδης»


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων αποφάσισε ομόφωνα, μετά από πρόταση του Προέδρου της ΕΔΔΔΣ Καθηγητή Στ. Περράκη, την απονομή Επαίνου (Α’, Β’, Γ’) στην καλύτερη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία στο πεδίο του διεθνούς δικαίου ή των διεθνών σχέσεων. Το Βραβείο θεσμοθετήθηκε το 2008 και απονέμεται ανά διετία.
Υποψηφιότητα μπορούν να υποβάλουν όσοι Έλληνες και Ελληνίδες υποστήριξαν επιτυχώς τη διπλωματική τους εργασία στα πλαίσια ΠΜΣ/Master στην Ελλάδα και το εξωτερικό κατά την εν λόγω διετία, αποστέλλοντας τη προς τη διεύθυνση της Εταιρείας.

Μέχρι σήμερα Έπαινοι «Κ. Οικονομίδης» έχουν απονεμηθεί:

2022: 

Κυριακή – Αικατερίνη Πισιμίση για την εργασία της με θέμα “ The International & Regional Legal Framework on Humanitarian Forensic Action. Different aspects of a multifaceted equilibrium (Πάντειο Πανεπιστήμιο)

2013:

A’ Έπαινος στην Ματίνα Παπαδάκη για την εργασία της με θέμα “Compromissory Clauses as the Gatekeepers of the Law to
be “used” in the ICJ and the PCIJ”

Β’ Έπαινος στην Θεανώ Μανέτα για την εργασία της με θέμα “Proliferation of law and tribunals: the MOX Plant and Kadi case”
Γ’ Έπαινος στην Ισαβέλλα-Μαρία Βασιλογεώργη για την εργασία της με θέμα “Military Uses of Outer Space: Legal
Limitations, Contemporary Perspectives”

2011: 

Βούλγαρης Νικόλαος, για την εργασία του με θέμα «Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Ζητήματα διεθνούς ευθύνης» (ΕΚΠΑ, 2010)

Ξιουρή Μαρία, για την εργασία της με θέμα, «The influence of peremptory norms of the relationship between Jurisdiction and Merits in International Law», (University of Cambridge, 2010) 

Πέρβου Ιωάννα, για την εργασία της με θέμα, «Approaches and perspectives on enforced disappearance in international human rights law», (University of Cambridge, 2010).

2009: 

Α’ Έπαινος στον Κωνσταντάρα Αναστάσιο για την εργασία του με θέμα : Πόλεμος κατά των Τρομοκρατών ή η τρομοκρατία του πολέμου; Η σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου κατά το διεθνές δίκαιο, (Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών).

B’ Έπαινος στην Ζαπρούδη Δέσποινα για την εργασία της με θέμα “Kosovo’s controversial independence: A people’s right or the breach of a state’s sovereignty?”, (University of Glasgow).

Γ’ Έπαινος στον Σιατίτσα Ήλια για την εργασία της με θέμα «Ο μηχανισμός ελέγχου της Σύμβασης – πλαίσιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων», (Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ).

bottom of page